Samsun 2 Şubesi

15 Temmuz Direnişten-Dirilişe

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Eğitim Bir-Sen Samsun 2 No’lu Şubesi ve Sağlık-SenSamsun Şubesi paydaşlığında “15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü” kapsamında “15 Temmuz Direnişten- Dirilişe” isimli panel düzenlendi.

OMÜ Eğitim Fakültesi A Blok Seminer Salonu’nda gerçekleşen etkinliğin katılımcıları arasında; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Adnan İpekdal, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Değermenci, İlçe Millî Eğitim Müdürü Mehmet İrfan Yetik, OMÜ Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Seher Balcı Çelik, MEMUR-SEN’e bağlı sendikaların yöneticileri, OMÜ Genel Sekreter Yardımcıları Serap Sivrioğlu Sezer ve Mustafa Kemal Çayıroğlu, Daire Başkanları, akademik ve idari çalışanlar yer aldı.

OMÜ Eğitim Fakültesi Sekreteri ve Eğitim Bir-Sen Samsun 2 Nolu Şube Başkanı Tevfik Demir’in moderatörlüğündeki etkinliğin panelistleri; OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Önder Duman ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ömer İdris Akdin oldu.

Açılış konuşmasında Sağlık-Sen Samsun Şubesi Başkan Yardımcısı Dr. Saadettin Bayçelebi "Üzerimizde asırlık planlar yapılıyor. Gittikçe yaşlanan bir milletin yerine gençler gelmedikçe bir toplum birkaç kuşak sonra silinip gidecektir. Ama bu gençliğin de tarihine, vatanına, inançlarına sahip çıkan bir gençlik olması gerekiyor. Bizim ülke olarak her daim uyanık kalmamız, bilgili, ilgili ve çalışkan olmamız gerekmektedir. Başka türlü, çocuklarımıza gelecek sağlamamız mümkün değildir değerlendirmesinde bulundu.

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise 15 Temmuz kalkışmasının temel sebeplerinin etraflıca irdelenmesi ve iyi gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak "Bu durumun müsebbibi olanların bizi bu duruma nasıl düşürdüklerini, bu olayları nasıl yaşamak zorunda kaldığımızı iyi analiz edip, bizden sonraki nesillerin bir daha böyle bir oyuna ve tuzağa gelmemelerinin nasıl mümkün olabileceğini araştırıp bunun yolunu bulmamız gerekiyor. Aksi takdirde dünyada hâkimiyet kurma peşinde koşan, dünyayı sömürmek hedefinde olan ve dünyada tek ses olmak isteyen güçler, müsait zemini bulmaları hâlinde bu oyunu daima sürdürecekler ve hep mazlum milletlerin üzerinde dünyaya hâkim olma amacını - hem de o milletlerin insanlarını kullanarak – gerçekleştireceklerdir. İşte bu niyetleri iyi okumamız ve anlamamız gerekiyor ki Millî Mücadele’nin o zorlu ve çetin günlerinde cephede düşmana karşı verdiğimiz o büyük mücadelenin sonunda elde ettiğimiz bağımsız Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerindeki kirli oyunların önüne geçebilelim." diye konuştu.

Panelistlerden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Önder Duman, Osmanlı'dan Cumhuriyet Dönemi'ne kadarki süreçte darbe geleneği hakkında katılımcıları bilgilendirirken, özellikle Sultan II.Abdülhamit dönemine vurgu yaparak o dönemdede aynı 15. Temmuz öncesi gibi oluşumların ve Yayın organlarının türediğini belirtti. İstanbulda İttihadi Muhammediye adı altında bir cemiyet kurulduğundan bahseden Prof. Dr. DUMAN bu cemiyetin yayın organı olan Volkan gazetesinin başlangıçta daha çok dinî duygulara hitap eden ve Osmanlı’yı yüceltme gayretlerinin yanında dünya müslümanları arasında birlik ve yardımlaşma sağlamayı hedef alan milletlerarası bir oluşumun yayın organı olarak mebuslar ve askerler üzerinde önemli etkiler kurduğunu belirtti. Prof. Dr. Önder Duman daha sonrasında ise Cemiyetin kurucusu Derviş  Vahdetin aslında İngiliz ajanı olduğu ortaya çıktığını ve bu durumun 15 Temmuz ile bire bir bağdaştığını söyledi.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ömer İdris Akdin ise 15 Temmuz ve yakın tarihimizde yaşanan darbeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Akdin bu üzerinde yaşadığımız coğrafyanın kadim kültürümüzde İbrahim’i coğrafya olduğunu ancak emperyalist akımda bu coğrafyanın Ortadoğu olduğunu söyledi. Bu coğrafyayı yönetmeye çalışan emperyalist güçlerinde bunu Irak, Suriye veya İran üzerinden değil Türkiye üzerinden yapmaya çalıştığının üzerini çizdi. Emperyalist oyunlara karşı bizlerin bu coğrafyayı Ortadoğu değil kadim kültürümüzde olduğu gibi İbrahimi coğrafya veya Mezopotamya olarak görmemiz gerektiğini belirten AKDİN işte ozaman zihnimizde başka bir harita oluşacaktır dedi. Anadolu için darbeler coğrafyası benzetmesi yapan Ömer İdris AKDİN, bu coğrafyada planları olanlar Guguk kuşu misali hareket ediyor, biz guguk kuşunu masum olarak görüyoruz oysa barbar bir yaşam tarzı olan bu kuş, yumurtalarını başka kuşların yuvalarına bırakır ve o yuvaların sahiplerine ait olan yumurtaları aşağı atıp öldürür. Yuva sahibi kuş ise yumurtaları kendi yumurtası sanıp yavrularının çıkmasını bekler, o yumurtalardan çıkan guguk kuşu eğer yanında yuvanın asıl sahibine ait yavru varsa onlarıda o öldürür dedi

Son olarak söz alan OMÜ Eğitim Fakültesi Sekreteri ve Eğitim Bir-Sen Samsun 2 Nolu Şube Başkanı Tevfik Yılmaz DEMİR, Müslüman bir milleti ancak din ile kandırabilirsiniz, bunlarda onu yaptılar. Halkımızı din kisvesi altına girerek kandırdılar ve yıllarca bu coğrafyada yetişen çocukları devşirdiler dedi. Bu tür oluşumlara karşı çok dikkatli olmamız gerektiğinin altını çizen Başkan DEMİR bunlar kurumlarımıza 70 li yıllar ile girmeye başladığı gözükse de oluşumları çok eski. Her dönem bu coğrafyada benzer senaryoları devreye soktular. Ne zaman ki bizi biz yapan milli değerlerimize dönüş yapmaya kalktık hep bu oyunlara geldik. İnşallah 15 Temmuz bu iş için bir milad olur ve bundan sonra olanlardan ders çıkarıp önümüze öyle bakarız dedi.